Veganstvo ima številne zdravstvene prednosti, pomanjkljivosti pa lahko na zelo enostaven način preprečimo. Nekateri vrhunski športniki po vsem svetu se v prizadevanju za najboljše rezultate prehranjujejo vegansko. 

Nogometaši se radi zgledujejo po Alex Morgan, vodilni igralki leta v Konfederaciji nogometnega združenja Severne, Srednje Amerike in Karibov (CONCACAF), svetovni prvakinji iz ZDA. Več igralcev se ji je že pridružilo in so postali vegani. Igralci v prvi ligi, kot so Fabian Delph, Chris Smalling, Hector Bellerin in Jack Wilshere pa tudi teniški zvezdi Serena in Venus Williams, dirkač Lewis Hamilton in boksar David Haye, so prav tako prešli na rastlinsko prehrano. Čeprav veganstvo še vedno razdvaja, je v veliki meri napačno razumljeno.

Lionel Messi in Sergio Aguero, ki sta močno zmanjšala vnos mesa v svoji prehrani, sta poiskala nasvet pri prehranskem strokovnjaku Giulianu Poserju. Nista dosledna vegana, med nogometno sezono se prehranjujeta vegetarijansko.

Veganska prehrana je sestavljena iz sadja, zelenjave, žitaric, semen in oreščkov.  V nasprotju z vegetarijanci vegani ne jedo izdelkov živalskega izvora kot so mleko ali  jajca, namesto tega raje izberejo alternative, kot je recimo kokosovo mleko. Splošna neodobravanja veganstva se nanašajo na možnost pomanjkanja nekaterih mikro hranil, kot so na primer beljakovine, kalcij in vitamin B12, ki jih najdemo v mlečnih izdelkih, perutnini in rdečem mesu. Če uspehi omenjenih športnikov niso dovolj velik dokaz, nam dr. Scott Robinson iz Scott Robinson Performance Nutrition v okviru Britanskega dietetičnega združenja (The British Dietetics Association, BDA) jasno razloži, da je postati vegan zdrava izbira. Prehranske nasvete je zagotovil nogometašu prve lige Troyu Deeneyu ter boksarskima svetovnima prvakoma Kalu Yafaiu in Callumu Smithu.

  • »Veganska prehrana zagotavlja dobrodejne antioksidante, ki so koristni za okrevanje organizma po napornih treningih,« je izjavil Robinson.
  • »Veganska prehrana vključuje manj predelane hrane, ki povzroča mnoga vnetja v organizmu.«
  • »Rastlinska prehrana je sestavljena iz več sledi hranil, ki so potrebna za optimalno presnovo energije, za proces pridobivanja energije iz hrane, kot so kalij, folati in vitamini A, C in E.«
  • »Glede na to lahko veganska prehrana vsebuje manj beljakovin, kar je pomembno za izgradnjo in zaščito mišic ter okrevanje po vadbi.«

Vegani lahko povečajo vnos beljakovin, vendar je povprečna zahteva za odraslega le 56 gramov na dan. Sejtan je mesna alternativa, ki vsebuje 25 gramov beljakovin na 100 gramov, hkrati pa zagotavlja kalcij in železo. Majhna porcija leče lahko vsebuje 18 gramov beljakovin in 50 % (15 g) dnevnega priporočenega vnosa vlaknin za odrasle. George Wilson, predavatelj fiziologije vadbe na Univerzi Liverpool John Moores, je natančneje pojasnil prednosti večjega vnosa vlaknin.

  • »Ta prehrana koristi tudi vsem, ki imajo težave s prebavo,« je dejal. »Vlaknine pomagajo prebavilom, da sprejmejo hrano, učinkovito iz nje absorbirajo energijo in izločijo odpadke.«
  • »Vlaknine sicer ne vsebujejo veliko energije, zato je pomembno, da jo pridobivamo od drugod.«
  • »Telo samo ustvari 11 od 20 aminokislin (op.: aminokisline so osnovni gradniki beljakovin), ki jih telo potrebuje za delovanje, vključno s proizvodnjo hormonov; devet od teh zagotavlja prehrana. Veganska prehrana jih vključuje sedem, le metionin in lizin večinoma najdemo v jajcih in mlečnih izdelkih. Majhne količine teh dveh so v oreščkih in semenih, lahko pa jih vnesemo z dopolnili.«
  • »Telo na dan potrebuje približno 1400 miligramov metionina in 2800 mg lizina.«

Pomanjkanje vitamina B12 vodi do utrujenosti, mišične oslabelosti in motenj vida ali resnih zdravstvenih težav, vključno z anemijo, zaradi katere telo proizvaja nenormalno velike rdeče krvne celice, ki ne morejo pravilno delovati. Telo odraslih na dan potrebuje 2,4 mikrograma vitamina B12. Res je, da ga veganska prehrana ponavadi vsebuje v manjših količinah, najdemo ga tudi v žitih, ali pa ga jemljemo v obliki dopolnil. Rose Whyles, veganska nutricionistka, je pojasnila, kako lahko rastlinska prehrana najbolj koristi nogometašem.

V sezoni prve lige 2018/2019  je bilo v drugi polovici tekem doseženih 596 zadetkov (55,6 %) v primerjavi s 476 (44,4 %) v prvi polovici. Poleg tega je bilo med 76. in 90. minuto doseženih 253 (23,6 %), v prvih petnajstih minutah pa 135 (12,6 %) zadetkov. To kaže na potrebo po več energije za dolgotrajnejši čas in nakazuje, da so boljši igralci učinkoviti tudi v kasnejših fazah tekem. Rose Whyles: »Z vidika športnika je pomembna prednost veganske prehrane ta, da lahko zagotovi kompleksne ogljikove hidrate, beljakovine in hranila, ki so potrebni za boljšo telesno pripravljenost, večjo moč in večjo hitrost.«

  • »Kompleksni ogljikovi hidrati se spremenijo v glukozo, ki se uporablja za zagotavljanje energije srednje do visoke intenzivnosti za daljše obdobje. Najdemo jih v krompirju, pastinaku, rižu, ovsu in kvinoji.«
  • »Pri tem načinu prehrane športniki ne bodo dosegali višjih ravni holesterola in nasičenih maščob, ki so v mesu in mlečnih izdelkih. Ker telo porabi več energije za razgradnjo živalske hrane, to pomeni, da bodo vegani vedno imeli več energije.«

Ajay Menon, ustanovitelj indijske nogometne akademije Forza (Forza India Academy), spodbuja svoje mlade nogometaše k veganski prehrani.

  • »Menim, da je za nogometaše pomembno, da dobijo dovolj ogljikovih hidratov za energijo in pravo količino beljakovin za rast, obnovo in dobro stanje, kar olajša rastlinska prehrana.«
  • »V indijski nogometni reprezentanci sta kapetan Sunil Chhetri in igralec Kean Lewis vegana.«
  • »Veganstvo je v letu 2019 resnično napredovalo in mislim, da je prihodnost vsega človeštva!«

 Angleška nogometna liga Forest Green Rovers je leta 2017 postala prva popolnoma veganska ekipa. Njihovo zavezanost zdravju in telesni pripravljenosti igralcev je priznalo Vegansko združenje (The Vegan Society), ki jim je podelilo veganski znak. Glede na uspeh Roverjev v drugi ligi in prednosti rastlinske prehrane, ki jo uživajo Morgan, Messi in drugi nogometaši ter športne zvezde po vsem svetu, ima Menon nedvomno prav, ko pravi: »Veganska prehrana je, objektivno gledano, pozitivna in zdrava izbira za nogometaše.«

Ryan Plant je samostojni športni novinar iz Lincolnshira v Angliji. Je nedavni diplomant nogometnega novinarstva na Univerzi v Derbyju. Več o njem najdete na spletni strani wakelet.com/@ryanplant1998.  

Originalni članek: Ryan Plant, Veganism no longer on the fringes of athlete diets Vir: Globalsportmatters

Prevod: Blanka Prezelj